top of page

Mých 5 oblíbených míst v Itálii, která (možná) neznáte

Možná bych měla začít celý blog nějakým studijním tipem nebo alespoň jazykovým tématem, ale máme zrovna začátek prázdnin a spousta z vás se chystá na dovolenou do Itálie. Proto začnu článkem, ve kterém se s vám podělím o pár svých oblíbených míst, na která se vždy ráda vracím.


Tento článek nemá ambice být profi kvalifikovaným turistickým průvodcem, ani v něm nenajdete vyčerpávající výčet historických faktů a dat. Co tu najdete je pohled mýma očima na místa, která jsou podle mě něčím výjimečná, ale často unikají pozornosti většiny turistů. A určitě stojí za navštívení!


A abyste si tato místa užili se vším všudy a opravdu se ponořili do italské kultury, určitě doporučuji mít alespoň základy italštiny. Lidé se k vám potom chovají úplně jinak a leckdy se dostanete na místa, kam se běžnému turistovi nepoštěstí. Pro začátečníky doporučuji kurz s jedinečným konceptem 3v1.


(poznámka k fotkám: použila jsem fotografie z příslušných instagramových profilů, na které se dostanete po kliknutí na fotku. Tam si pak můžete prohlídnout více fotek z dané oblasti či okolí.)

 

SIRMIONE

Sirmione ja maličké městečko na jižním konci jezera Lago di Garda. Obecně můžu všem doporučit celou oblast kolem jezera Garda, ale Sirmione od ostatních odlišuje několik výjimečných charakteristik. A to především tím, že historické centrum je celé vystavěné na maličkém ostrůvku, na který se dostanete přes starobylý mostek. Díky tomu je možné celou historickou část objet na loďce, ze které se vám naskytnou opravdu kouzelné výhledy.


Pár kroků od centra se potom nachází přírodní termální prameny, které neomylně najdete po čichu. Určitě nevynechejte ani návštěvu vykopávek staré římské vily Grotte di Catullo a zmrzlinu si dejte v Gelateria Mirkoz.


Celou návštěvu i s projížďkou na loďce zvládnete za půl dne. Kdybyste si na Sirmione vyhradili celý jeden den, doporučuji potom prodloužit si procházku kolem ostrova až na severní cíp na Jamaica Beach a strávit tam příjemných pár hodin sluněním, koupáním a pořizováním opravdu hezkých fotek (hlavně při západu slunce).



 

MONTE BALDO

U jezera Garda ještě chvilku zůstaneme. Jestli jste v Sirmione (nebo v jiném městečku na východním břehu) strávili půl dne, doporučuji si na druhou polovinu dne vyjet lanovkou na Monte Baldo do výšky přes 2 000 metrů. Když budete mít štěstí na počasí, naskytne se vám nádherný výhled na celé jezero Garda. Z vrcholku přehlédnete vše od nejsevernější Riva del Garda až po nejjižnější Sirmione.


Na samotné vrcholku Monte Baldo najdete pár restaurací, můžete si udělat krátkou procházku na blízkou vyhlídku a pak zase lanovkou dolů.


Pro milovníky horské turistiky samozřejmě existuje na Monte Baldu i řada turistických, více či méně náročných tras, ale o tom si budete muset přečíst někde jinde :)


 

LECCE


Ze severu Itálie se skokem přemístíme na jih. A to do Salenta - oblasti, která se nachází v takzvaném podpatku italské kozačky. Tato oblast je o něco méně turistická než západní pobřeží Itálie (Amalfi, Kalábrie), Sicílie nebo Sardínie. Přesto zde najdete nádherná zákoutí, která nejsou tak přelidněná jako jiná populární místa v Itálii.


Hlavní město této oblasti je Lecce. První, co vás upoutá při příjezdu, je bílo-zlatavý kámen - italským názvem pietra leccese pocházející právě z blízkého okolí. Z něj je v centru Lecce vyrobeno úplně vše - budovy, sochy, fontány, dláždění ulic. V centru se projděte kolem nádherných barokních budov a nezapomeňte si dát místní speciality pasticciotto a caffè in ghiaccio con lattè di mandorla v jedné s cukráren na hlavním náměstí.



Lecce není velké, proto vám běžná turistická návštěva nezabere víc než půl dne. A tak na další výlet doporučuji třeba malebné městečko u moře Otranto nebo nedaleké Gallipoli. A nebo…

 

PORTO CESAREO

V Salentu ještě chvíli zůstaneme (ano, je to má oblíbená oblast v Itálii). Skoro všechny mé cesty po Itálii měly vždy za cíl města a památky, spíše než moře a pláže. Kdybych měla ale podniknout cestu právě kvůli nádherné pláži a průzračné modré vodě, bylo by to na pláž Porto Cesareo. Opravdu si připadáte skoro jako v Karibiku.


Západní část Salenta má obecně krásné pláže (a hlavně tu mnohem méně fouká než na východním pobřeží), tak jestli je to právě vaším šálkem kávy, pak doporučuji i třeba pláže v okolí Punta della Suina nebo Lido Piri Piri.

 

SAGRA


Sagra tentokrát není žádné místo, ale je to tradiční italská slavnost, pořádaná napříč celou Itálií. Sagra vznikla původně jako oslava místního svatého patrona a i dodnes jsou nedílnou součástí mše nebo průvody se soškou svatého.


Zajímavější (pro turisty) je ale stránka týkající se jídla. Účelem sagry je mimo jiné také prezentovat typický místní produkt nebo pokrm. Celá akce trvá většinou 3 až 4 dny, typicky v letních měsících, protože většinou se vše odehrává venku. Nejzajímavější část nastává v podvečer, kdy se tu scházejí nejen místní, ale i lidé ze všech okolních vesnic, aby se společně najedli, vypili si sklenku vína a často také zatančili při doprovodu živé hudby. Tohle jsou jen hlavní rysy, samozřejmě samotný průběh se pak liší kraj od kraje.


Jak už jsem zmínila - jídlo se většinou točí okolo jednoho místního produktu, pokrmů na výběr nebývá mnoho a většinou jsou velmi jednoduché. A to je právě na tom to skvělé!


Napříč celou Itálií můžete navštívit například Sagra del riso (rýže), Sagra dei funghi (houby), Sagra della zucca (dýně), Sagra delle mandorle (mandle) a tak dále. Jsem si jistá, že někde existuje sagra pro jakékoliv jídlo, na jaké si vzpomenete.


Obzvláště na jihu Itálie pak sagry doprovází typické světelné dekorace (jaké jsou například na obrázku vlevo).


Hlavně v menších vesnicích mají sagra velmi komunitní atmosféru, protože na pořádání celé akce se nějakým způsobem podílí většina místních obyvatelů. Takže pokud chcete autentický zážitek, určitě doporučuji si při vaší příští cestě vyhledat, kde se nejbližší sagra odehrává.



bottom of page