top of page

VÍTEJTE V MÉM ITALSKÉM KOUTKU

(aneb co tu najdete a nenajdete)



Když jsem začala před 8 lety s výukou italštiny, chyběly mi u nás materiály, které by nebyly staré a zkostnatělé. Jakkoliv se učebnice tváří "moderně", spousta frází, které v ní najdete se v reálném životě téměř nepoužívá. A naopak slovíčka a fráze, které běžně uslyšíte poletovat v rozesmáté skupince Italů či na ně narazíte na sociálních sítích v učebnicích nenajdete.


A to je přesně to, co se snažím už několik let svým studentům předávat při lekcích italštiny.


Jasně, gramatika i slovní zásoba jsou důležité, ale je neméně důležité znát i fráze, které se aktuálně používají v "terénu" a ne jen formální věty z učebnice.

Proto jsem se rozhodla založit tuto stránku, která si může žít svým vlastním životem a vyvíjet se společně s moderní italštinou.


Jednou z důležitých charakteristik, kterou se italština významně liší od většiny evropských jazyků, je její různorodost. Itálie (a s ní i Italský jazyk) byla sjednocena před pouhými 160 lety. Do té doby měla každá oblast svůj vlastní jazyk. Ty se postupem času přetvořily do místních dialektů, jak je známe dnes (podle výzkumu Unesco je v Itálii stále aktivně používaných více než 30 různých "jazyků"). Díky tomuto vývoji je většina dialektů natolik rozdílná, že i sami Italové pocházející z různých koutů země mají obtíž si porozumět.


I když se vlivem globalizace se tyto dialekty stále více přibližují úřední italštině, jedno a půl století je ještě krátká doba na to, aby vymizely úplně. A navíc Italové jsou na ně velmi hrdí a berou je jako svůj poklad, proto je aktivně udržují při běžné konverzaci v rodině či s přáteli.


Jak jistě tušíte, vyplývá z toho důležitá věc a zároveň moje upozornění pro vás: běžně používané mluvené výrazy jsou silně ovlivněny faktem, kde zrovna se v Itálii nacházíte a jakým dialektem se v této oblasti mluví.



Stejně tak i moje praktická znalost italštiny je významně ovlivněna tím, kde jsem v Itálii bydlela a také odkud pochází moje italsky mluvící přátelé.


Přesto je mým nejlepším úmyslem, aby informace, o které se s vámi budu dělit byly co nejvíce univerzální - to znamená takové, které běžně zaslechnete ve skupince mladých Italů nebo třeba v rozhovoru s vaším oblíbeným italským zpěvákem.





A co tedy u mě najdete?


Na BLOGU se v jednotlivých článcích podrobněji věnuji vybraným tématům - ať už jsou to různé zajímavosti o italštině a poznatky z praxe a nebo obecné tipy, jak co nejefektivněji studovat cizí jazyk.


Ti z vás, kteří máte raději dynamický, stručný a krátký způsob komunikace, určitě najdou to své na mém INSTAGRAMU, kde s vámi každý den sdílím zajímavosti, nové fráze přímo z praxe a malé tipy, jak se italsky učit snadněji a zábavněji.


A vy z vás, kteří máte rádi střední cestu, určitě mrkněte na můj FACEBOOK, kde pro vás sdílím většinu věcí z instagramu a zároveň tam najdete i odkazy na nové články na blogu, takže vám nikdy nic neunikne.


Tak kde se potkáme?


Budu se těšit!


Lenka

bottom of page